En liten pojkdröm går i uppfyllelse

När jag var 15 år ville jag bli fallskärmsjägare!

Jag var nog lite besatt av det under en period, läste mycket om vad som krävdes och om den beryktade Örnmarschen. Men en halvdöv, färgblind ung man är inte mycket till fallskärmsjägarmaterial, och tyvärr blev mönstringen precis så som jag trodde, till och med värre. Jag fick frisedel! En del tycker nog att det var jackpot, men inte jag. Jag överklagade frisedeln och bifogade en massa läkarundersökningar som var till min fördel. Den militär staben tyckte nog att jag var lite jobbig, men efter en tid i ovisshet kom så beskedet att jag blivit antagen som vaktsoldat på I4 i Linköping. Nåja, inte riktigt fallskärmsjägare men ändå…

Två veckor in i vaktutbildningen blev jag förflyttad till kompanibefälsutbildningen på dåvarande IB4 och muckade som Fänrik efter 15 månaders värnplikt. Jag tror att det är relativt unikt att ha gjort den klassresan inom det militära. Under utbildningen var vi på besök på fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Där ‘riktiga’ soldater utbildades som en av våra kaptener uttryckte det, Kapten Vuorinen som han hette var djupt begeistrad i dessa supersoldater. Jag kollade redan då upp om man i alla fall kunde få gå Örnmarschen, som är fallskärmsjägarnas slutprov, men det gick naturligtvis inte. Jag fick hålla tillgodo med Karolinermarschen istället. Sedan dess har Örnmarschen varit lite av en nagel i ögat. Men nu är det dags att ta tag i saken…

15 september 2018 kommer jag och en kamrat att vara med i Para Endurance Race. Ett 24 timmarslopp som helt och hållet bygger på Örnmarschen. Exakt samma sträckning, samma packning och liknande delmoment. Vi har igen möjlighet att gå med vapen, men det kommer bli jobbigt ändå. Just nu pågår förberedelserna inför loppet med utrustningsval och mycket träning i att gå långt och bära tungt. Det har visat sig att det är en helt annan sak än att tävla i löpning, skidor eller cykel, och framför allt är träningen svår att få till då det tar mycket tid i anspråk att gå. Återigen är det upp till bevis, har jag viljan, styrkan och modet…

Ha en fortsatt trevlig sommar, så går jag vidare!

Publicerat av

Jonas Viklund

Jonas är en klassisk sportnörd som arbetar som gruppchef Industry på Norrköpingskontoret. Han har en bakgrund som seglare och basketspelare på ungdomselitnivå, alpin skidtränare i över 10 år och svart bälte i Ninjutsu. De senaste åren har ägnats åt konditionsidrott, tex har Jonas genomfört Ironman, gjort en Superklassiker, Ultimata Kolmården och Nordenskiöldsloppet. Vinnare av Para Endurance Race 2018 och 2019. Ser den individuella flexibiliteten mellan arbete-fritid-familj som en nyckelfaktor i hälsoarbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.