Lista – Den mest intelligenta idrotten

Alla har nog läst en och annan lista ang vilken idrottare som är uthålligast, starkast eller vigast. Eller jämförelser såsom: Vilken idrott är tuffast Rugby, Aussie Rules eller Amerikansk fotboll? Vem är uthålligast av en F1-förare och en enduroförare?  Det finns listor och det finns listor, men har du någon gång funderat på vilken den mest intelligenta idrotten är? Nu kan du i alla fall sluta undra, här kommer den ultimata topp 5 listan… (ni som tror att brädspel eller e-sport kommer högt på denna lista kommer att bli besvikna. Jag kan inte klassa dessa som idrotter, ännu…)

På plats 5! – Lagsport!

Nu drar jag alla lagsporter över en kam, det behövs visserligen en stor spelförståelse och spelintelligens för att lyckas, men du blir hela tiden coachad och rättad om du skulle hamna fel, så det blir inte mer än en 5:e plats.

Plats 4! – Squash

Ni som har provat vet hur snabbt det går och hur snabbt man måste fatta sina beslut. Kampen om mittens rike är stentuff!

Plats 3! – Multisport

Kräver en helt annan form av uthållighet och förmåga att fatta kloka beslut under enorm press, När ska man sova, äta, vila för att komma först i mål, flera dagar senare.

Plats 2! – Segling

Kanske lite otippat, men den som varit ute och tävlat i en enmansjolle vet vilken fördel det är om man kan läsa väder och vind, samtidigt som man kämpar för att hålla hög fart hela tiden. Vilken sida går bäst var finns det mest vind, ska jag bevaka eller följa. Den smartaste vinner!

Plats 1! – Orientering

Ärligt talat så är första platsen helt ohotad! Finns det någon sport med så mycket ingenjörer? Att springa i fullfart i obanad terräng samtidigt som du läser och förstår en 1:15000 dels karta, som grädde på moset ska du välja vilken väg som går snabbast…Respekt!

Med andra ord – Dags att ge sig ut i skogen!

Lev!

//Jonas

 

 

Publicerat av

Jonas Viklund

Jonas är en klassisk sportnörd som arbetar som gruppchef Industry på Norrköpingskontoret. Han har en bakgrund som seglare och basketspelare på ungdomselitnivå, alpin skidtränare i över 10 år och svart bälte i Ninjutsu. De senaste åren har ägnats åt konditionsidrott, tex har Jonas genomfört Ironman, gjort en Superklassiker, Ultimata Kolmården och Nordenskiöldsloppet. Vinnare av Para Endurance Race 2018 och 2019. Ser den individuella flexibiliteten mellan arbete-fritid-familj som en nyckelfaktor i hälsoarbetet.

2 reaktioner till “Lista – Den mest intelligenta idrotten”

 1. Bra Jonas,

  Jag är själv aktiv orienterare med klubbadress Leksands OK.
  Tävlar varje helg April-maj och Aug-Okt. Övrig tid träning.
  Kombinationen med Naturupplevelse, problemlösning och motion som gör denna sport oslagbar.

 2. UNDERBART!!
  Hatten av för alla dessa som har karta o kompass för att ta sig fram i skog o mark. Jag är mer vilse… MEN får se en massa barr och inte en kotte o fråga om vägen heller :)
  (japp, jag är avis för jag inte kan, ännu!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.