Para Endurance Race 2019

För andra året i rad var Pontus Johnsson och jag på väg till Karlsborg för 2019års upplaga av Para Endurance Race. På vägen reflekterade vi mycket kring förra årets race då enbart en femtedel kom i mål. Vi var övertygade om att arrangörerna skulle förenkla delar av banan för att få fler att nå målet och det skulle inte gynna oss. Lite negativa tankar alltså då vi gärna ville försvara segern från 2018.

Träningen inför loppet hade störts av en MTB-krasch och det var först en månad innan loppet som jag fick belasta axeln. Istället hade vi kört på bra med orientering och paradoxalt nog en del MTB. Vi hann faktiskt bara med tre kortare marschpass med full vikt. För att kompensera avsaknad av träning planerade vi bättre inför loppet, ryggsäckarna tex var redan packade och låg klara bak i bilen. 2018 fick vi använda sten och viktskivor för att komma över de obligatoriska 40 kg/lag som ska bäras, i år hade vi fyllt på mer med dryck och mat.  Många verkar gör misstaget beräkna vikten separat och inte som ett lag, då bär man kanske +50 kg på laget istället för +40kg. Här kan man nog tjäna några kilo på att tänka smart.

Vi använde samma typ av kläder som föregående år, mest för att det är kläder vi trivs i, men också för att vi har hittat kläder som torkar fort när det blir blött. Vi kör också med ullstrumpor som vi vet håller hela vägen till Hallerud (vilan) utan byte. Vår plan var att inte stoppa för ex strumpbyten annat än då vi måste och utnyttja den obligatoriska vilan i Hallerud till att skifta alla kläder… Både Pontus och jag kör med låga skor under hela racet, utan någon form av membran, det finns fördelar och nackdelar med låga, lätta skor. För oss funkar det bra, vi vet att det kommer att bli blött och då är det bättre att vätan kan ta sig ut ur skorna. Är ni inte vana vid att springa/gå med låga skor i terräng så vill vi absolut inte rekommendera låga skor före Hallerud. Efter Hallerud är det mest grusväg så då funkar ett par väldämpade löparskor bra,  men före dess går man i en blöt och stökig terräng under kraftledningsgatan.

Tävlingen

Arrangemanget är riktigt, riktigt bra! Man har lyckats hitta en fantastisk mix av det militära och det civila. Det blir riktigt bra! Att använda sig av fallskärmsjägarveteraner är ett riktigt lyckokast som verkligen förhöjer tävlingen. I år valde man att arrangerar både gemensam middag, frukost före loppet och lunch efter vilket var ett trevligt inslag (även om frukosten hade en hel del att önska….Var fasen var gröten!)

08:30 bussades alla 63 startande lag från Fallskärmsjägarlägret i Karlsborg ut mot Karamossen där starten skulle gå. I år lät man lagen gå iväg i omgångar om 13 lag var 10 min och vi startade i den tredje vågen. Vid start gjorde man allt för att virra bort oss då man, med flit, angav fel startpunkt på kartan. Pontus och jag såg direkt att man skickade iväg lagen åt fel håll. Trots att vi visste att det var fel håll gick även vi, som en ankfamilj, med de andra lagen i någon minut…Fantastiskt hur hjärnan fungerar… När vi kom ut i rätt riktning märkte vi att de flesta lag hade haft större problem än oss. Stärkta av detta började vi plocka lag för lag och redan efter någon timmes vandring var det inte många lag före oss. Den första halvan av tävlingen är tuff och går rakt under en kraftledningsgata med få alternativa vägval. Pontus gick först och hittade bra stråk som möjliggjorde en hög fart. Vi följde en markerade linje på kartan och kom snart fram mot den första kontrollen. Till vår förvåning var vi nu jämsides med första lag. Nu kände vi verkligen att vi var på gång! Vid kontrollen fick vi en kombinerad minnes- och räkneövning  som vi klarade av hyffsat och gick ut från kontrollen som andra lag.

Nu startade en intressant del av banan, 8 km blöt, kuperad kraftledningsgata. Pontus tog tät igen och tuggade på, vi såg inte till det första laget (det visade sig att de hade gått fel) och vi höll bakomvarande lag på avstånd. pontusKraftledningsgatan sög musten ur oss, det var blöt myrmark och halt. Nu höll skovalet på att straffa oss, Pontus fick en lindring stukning i ett stenigt parti, men inte värre än att vi kunde gå vidare som första lagJV Efter kraftledningsgatan fick vi ytterligare ett moment att klara av innan vi påbörjade grusvägsvandringen den sista milen in mot Hallerud. På grusvägen stannade plötsligt en mötande bil och ut stiger ingen mindre än löparlegendaren Rune Larsson! Gammal fallskärmsjägare och funktionär på tävlingen. Han ville ut och ta en bild på det första laget!                                                                        Strax före Hallerud stod funktionären Patrik vid en kontroll. Han gav oss en ”frivillig” utmaning. ”Slå ner en spik på 5 slag så får ni 20 min avdrag på er tävlingstid, men misslyckas ni får ni lägga till 20 min!” Klart vi kör! Jag drog till allt vad jag kunde och missade spiken…3 gånger! Bara att bita ihop och öka farten, vi hade 20 minuter att ta igen. In mot Hallerud var vi i alla fall 13 min före lag 2 (Kaffesnack).

1 timmes obligatorisk vila går väldigt fort, vi han knappt byta kläder och få i oss mat innan det var dags att gå vidare på kartan. KartprovNu gick banan identiskt med föregående års race. Vi gnuggade på och tog kontroll efter kontroll medan dagen förvandlades till natt. Km efter km västgötsk grusväg lämnade vi bakom oss. Vi kände oss ständigt jagade av laget bakom, vilket var en bra krydda för att fortsätta vara fokuserade på uppgiften. Vi körde mantrat ”Klaga inte, Kämpa!” om och om igen.VägDet sista momentet före Flugebyn var en poängorientering där man fick acdrag på tävlingstiden ju fler kontroller man tog. Här gällde det at tänka till då man kunde hoppa över kontroller för att kanske spara tid. Vi valde att ta alla kontroller då det kändes rätt och vi var pigga. Laget bakom var mer taktiska och hoppade över flera av kontrollerna för att inte tappa fart. Det innebar naturligtvis att de gick om oss på vägen ner mot Flugebyn och var nu tio minuter före oss.

Vi kom nu äntligen ner mot den punkt där vi skulle lägga av oss ryggsäckarna och påbörja linjeorienteringen, den sista etappen före mål. En enkel orientering om man är pigg, men efter 60 km snabbmarsch så blir varje moment svår…         Vi började springa med ben som kändes som stockar och kom ifatt det första laget efter ett par kilometer. Det absolut sista momentet startade lagen samtidigt, orientering på en karta från 1987?. Nu gjorde vi vår enda miss pga brister i vår interna komunikation och bommade därför några minuter till den första kontrollen. Framme vid sista kontrollen var vi åter ett par minuter efter det ledande laget. Nu var det bara att pressa på de sista 3 km in mot Karlsborgs fästning.

Åter var vi starkare i löpningen och kunde trycka oss förbi den sista biten mot mål (lag 2 fick kramp). Vi vann tillslut med en mariginal på 27 min efter 14h och 37min. Vi var även det lag som hade tjänat ihop mest minus tid under tävlingen, 158 min. Första året kan ha varit tur, men andra året var vi helt enkelt bäst.

prisutdelning

Hårda fakta:

  • Uppladdning: Vitargo Carboloader och helt vanlig mat.
  • Energi: Sportdryck, Svartvinbärsaft, Resorb, GT tabletter, Snickers, Bars, Färdiga mackor, Drickyoghurt. gel, U Intend, Red Bull, Gifflar och godis
  • Antal stopp under racet: 4 (3 före Hallerud och 1 efter)
  • Antal felorienteringar/felvägval: 4  (vid start, in till Hallerud?, CP1 efter Hallerud, CP1 Norra skogen)
  • Avverkad distans: 71 km
  • Tid inkl 1 h stopp: 14 timmar 37 minuter
  • Tävlingstid: 11 timmar och 57 minuter

Efter målgång

Vi ses i Karlsborg nästa år!

//Jonas

 

 

 

 

Publicerat av

Jonas Viklund

Jonas är en klassisk sportnörd som arbetar som gruppchef Industry på Norrköpingskontoret. Han har en bakgrund som seglare och basketspelare på ungdomselitnivå, alpin skidtränare i över 10 år och svart bälte i Ninjutsu. De senaste åren har ägnats åt konditionsidrott, tex har Jonas genomfört Ironman, gjort en Superklassiker, Ultimata Kolmården och Nordenskiöldsloppet. Vinnare av Para Endurance Race 2018 och 2019. Ser den individuella flexibiliteten mellan arbete-fritid-familj som en nyckelfaktor i hälsoarbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.