StefanLjungberg_pa_pallen

Rejlers Cycling Team distriktsmästare i Falkenloppet!

Rejlers Cycling Team kan nu titulera sig officiell distriktsmästare i Falkenloppet. Stefan Ljungberg i Rejlers Cycling Team kör för nybildade Stockholm Cykelklubb, här är hans race report för loppet som innebär lagets första besök överst på en prispall.

 

Pre race

Andra tävlingen för Stockholm CK, vår nystartade klubb, och mig själv inom bara två dagar. Cyklat hårt den senaste veckan och lite osäker på hur den förra tävlingen för bara 38 timmar sedan skulle sitta i.

För er som tycker att jag är bra på att cykla så kan jag säga att jag i så fall är oslagbar på att äta godis. Läser man alla rön så är det ju typ det man ska göra innan tävling. Här gällde det att inte hålla igen. 250 gram ostbågar, 3 snickers, 100 gram mörk choklad, två kexchoklad, två big size chocolate chip cookies, lite smågodis och en stor bakelse borde räcka som påfyllning i alla fall.

Efter en 6:e plats på Arlanda test track för bara två dagar sedan med ett riktigt dåligt sistavarv var revanschlusten stor. 7 varv skulle avklaras med en total distans av 7 mil. En bra längd då man inte behöver äta så mycket under loppet.

 

Race

Starten går och nu börjar jag ju känna igen lite folk. Alltid bra att veta vilka som är de starkaste åkarna i fältet. Planen var att inte ödsla en massa kraft på att jaga utbrytningar i början för de brukar sällan hålla, vi skulle ju ändå åka 7 mil. Men att på sista varvet ligga i topp för att inte riskera att bli inlåst vilket även verkar hända de bästa åkarna.

Går iväg en utbrytning på tre personer (tror jag) men jag och övriga klungan känner oss rätt lugna. Vet hur hårt man får ta i på tre man för att köra ifrån hela klungan. Jättebra tänker jag, dessa cyklister lär inte ta mig i en spurt i alla fall.

På tredje varvet är klungan ifatt och jag har väl tagit någon förning men inte jobbat allt för hårt. Går rätt så lugnt förutom några backar och igångdrag i de tre 90 graders-svängar varje varv innehåller. Bakrakan är varvets roligaste parti med fin asfalt och enorm medvind. Sitter och småtrampar och ser att hastighetsmätaren står på 58 km/h. En häftig upplevelse som förstärks av vinet från alla kolfiberhjul.

Klockan ljuder och vi påbörjar sista varvet. Nu gäller det att hålla sig högt upp i fältet. Märker tydligt att det fightas mer om platserna nu och får för mig att en kille försöker låsa upp med avsikt efter det att bara 2/3 återstår av det sista varvet samtidigt som en kille från Valhall sticker iväg.

Då det bara är en kille och det finns stora team som är med så är jag inte så orolig men nu har jag lyckats positionera mig så att jag inte kan bli stängd. Resonerar att det är bättre att ta lite mer vind. Då sticker en kille jag känner igen från prispallen senast som kör för Team Canyon. Stefan Lindskog tror jag han heter och han ska vara en duktig tempoåkare. Förstår att det nu är allvar och vi har väl ca 5 km kvar till mål.

Väntar lite för att se om det är någon som tänker rycka ifatt för att få ett hjul att åka på men inte. Så jag beslutar att köra ifatt själv och trycker på. Blir förvånad av att ingen går med även om fartökningen är rejäl. Fattar de inte hur starka vi kan vara tillsammans tänker jag. Några har fattat inser jag. Kanske var de stängda innan, för när jag kollar bakåt kommer några som lyckas bryta sig loss från klungan.

Lindskog och jag turas om att dra och vi är snart ifatt den ensamma utbrytaren från Valhall. De som ansluter är några till från Valhall, Erik G som vann senast och Juha som är Fredrikshofs spurtmonster samt, som jag uppfattar det, en kille från Vallentuna.

Skönt att vi blev ett gäng, nu kommer klungan aldrig komma ifatt oss, om vi bara hjälps åt. Märks tydligt att många har bränt mycket krut för att köra ifatt och skapa utbrytningen. Blir passivt och jag har tagit allt för många förningar. Även Lindskog gör ett bra jobb, Vallentunakillen går fram och tar en bra förning och även Erik vilket skapar ett betryggande avstånd till den jagande klungan.

Nu är vi alla säkra på att vinnaren sitter i utbrytargruppen. Vem ska det bli?

Första gången vi ser en kille från Valhall högst upp är i den sista långa uppförsbacken som avslutas med en kort nedför innan målgången. Det blir dock bara ett ryck och sedan kliver han åt sidan. Då jag tagit hans hjul finner jag mig nu längst fram i backen och alla på ett pärlband bakom mig.

Det blåser en hård motvind, när jag vänder mig ser jag att klungan fortfarande är på betryggande avstånd. Svårt att veta hur hårt vi går när adrenalinet börjar kännas i allt högre grad då vi närmar oss målgång. Kollar på wattmätaren. Den visar 500 watt vilket är helt ok, det kan jag åka på i 4 min och fortfarande ha krafter till en spurt.

Ingen vill gå. Jag känner att det finns massor av kraft i benen. Kom bara så ska jag visa er tänker jag för mig själv. Då sista biten är nerför och jag är tyngsta föraren i fältet så blir jag svårslagen. Erik G, teamåkaren från Specialized concept store, som ligger bakom mig drar igång spurten och kommer upp jämsides med mig när det är 200 meter kvar.

Han kommer upp så han är något hjul framför mig innan jag fått upp farten. Känner att det är dynamit i benen och när jag trycker på känner jag direkt att jag är den starkare av oss två

Växlar en gång, trampar. Växlar två ggr och trampar.

Står i bocken precis som jag lärt mig. Det går ju bra det här.

Uppskattar att jag vinner med nästan cykellängd tillgodo men svårt veta exakt. Bakom Erik som kör in som tvåa kommer Juha från Fredrikshof.

 

Post race

Känns ju nästan lite overkligt att få vinna men det är verkligen något jag kan vänja mig vid. Den första tanken är att jag måste berätta detta för David Schwieler, den enorma eldsjälen som driver Rejlers Cycling Team och vår nystartade klubb Stockholm CK tillsammans med Thomas Backteman.

Hör nästan hur David hoppar av glädje på andra sidan SMS:et. Han delar nyheten på vår FB-sida och alla grattar och gläds tillsammans med mig. Energin som finns i Stockholm CK och Rejlers Cycling Team är enorm. Glädjen åt andras framgångar är så äkta och energin som åkarna där bjuder på är något som alla borde få uppleva.

Nu hem till familjen och ta vara på resten av helgen. På tisdag är det ju dags igen. Då är det Markimloppet där vi mäter oss med dagens gladiatorer på cykel, från elitåkare till motionär.

 

/Er nyblivna Distriktsmästare

Publicerat av

Rejlers Cycling Team

Rejlers Cycling Team startades 2014 och består av drygt 70 elitmotionärer i Stockholmsregionen. Laget blev en av de mest uppmärksammade satsningarna inom svensk motionscykel under 2014 och fortsätter under 2015 med att befästa sin position som Sveriges ledande cykellag för elitmotionärer. Rejlers Cycling Team kommer att representera Rejlers på alla stora motionslopp i Sverige, i flera internationella motionslopp samt på tävlingsbanan för seniorer och veteraner. Flera av Rejlers medarbetare kommer att köra med laget, bland annat Peter Rejler. Laget kommer även att användas för utbildning och inspiration kring cykling på Rejlers.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.